Zajednica Dizajnera Interijera

...ideja...

...savjetujte se sa stručnjakom...

...od idejnog do izvedbenog rješenja...

...ugovorite uslugu dizajna interijera...

...stilističkih rješenja...

...obrtničkih radova ...

...dostave, montaže...

...rezultat...Vaše zadovoljstvo...

Osnovni koncepti dizajna interijera 1.dio

Dizajn ili oblikovanje (engleski design), pojam kojim se obuhvaća širok raspon teorijskih i kritičkih pristupa kao i praktičkih djelatnosti u oblikovanju sveukupne predmetne okoline.

Interijer (franc. intérieur, prema lat. interior: unutrašnji). 1. Unutarnji prostor neke građevine.

Citiranje:
Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. www.enciklopedija.hr

Dizajn interijera profesija ili način života?

Baviti se dizajnom interijera nije samo profesija, to je zapravo i način života. Jedna od rijetkih umjetničkih profesija koja dizajnerima interijera omogućuje da izraze svoju kreativnost i pretoče u prava remek djela, želje i zahtjeve investitora.

Svaki je projekt/dizajn interijera jedinstven u svojoj privlačnosti, ovisno radi li se o rezidencijalnim, poslovnim ili nekim objektima druge namjene.  Ukoliko se radi o stambenom interijeru poput kuće ili stana, kvalitetan dizajner interijera će analizirati potrebe i želje vlasnika/investitora, uskladiti s budžetom koji je na raspolaganju te uz istančan osjećaj za estetiku, funkcionalnost i stil kreirati prema vlastitim dizajnerskim idejama, prekrasne životne prostore u kojima će budući rezidenti uživati.

Uglavnom, bilo da se radi o malom ili velikom životnom prostoru, dizajneri interijera će se pobrinuti i za svaki najmanji detalj kako bi osigurali da estetika njihovih domova bude privlačna. Uostalom, tu ćete započeti dan šalicom kave ili doručkom, preko dana ćete se družiti sa svojim ukućanima a noću ćete se odmarati. Dom, Vaš životni prostor treba odražavati ono što želite, odnosno on odražava Vas.

Kojih 7 ključnih elemenata dizajna interijera ne smijemo izostaviti

Postoje mnogi važni aspekti dizajna interijera koji igraju važnu ulogu u dizajnerskom projektu. Tlocrt mnogih kuća ili stanova može izgledati gotovo identično, no ono što ih izdvaja su njihovi rezidenti i njihov osobni ukus.

Svaki komad namještaja, shema boja na zidovima i žarišne točke koje naglašavaju ljubav vlasnika kuće ili stana prema određenim predmetima igraju važnu ulogu u pretvaranju nekretnine u dom.

Pa nabrojimo neke od elemenata dizajna koji utječu na osnovni koncept uređenja interijera:

1. Prostor

Prvi i najvažniji koncept dizajna interijera koji dizajneri interijera trebaju uzeti u obzir je životni prostor. Planiranje prostora je temelj svih dizajnerskih ideja. Od izrade tlocrta do uređenja kuće ili stana, sve se svodi na ovaj jedan ključni čimbenik.

Ovih dana, s obiljem dizajnerskih elemenata koji su nam dostupni, stvaranje simetrične ravnoteže za skladno životno okruženje nikada nije bilo jednostavnije.

Uz pomoć 3D programiranja možete dobiti točnu ideju o različitim vrstama rasporeda i testirati različite planove dizajna kako biste poboljšali dostupne unutarnje prostore. Da ne spominjemo, 3D renderiranje i modeliranje neizmjerno utječu na vizualni interes klijenta.

Planiranje prostora zamršen je proces revitalizacije raspoložive kvadrature, uzimajući u obzir i negativne prostore i koristeći svaki element dizajna koji vam je na raspolaganju.

2. Linija

Drugi faktor koji utječe na dizajn interijera je linija. Ovaj element dizajna omogućuje implementaciju teme u životni prostor.

Možete odabrati korištenje jednostavnih vodoravnih ili okomitih linija ako je tema vaših dizajnerskih ideja minimalizam. Međutim, ako želite dodati nešto šarma u životni prostor, linije mogu dodati dramatične završnice inače jednostavnim dizajnerskim trendovima.

Možete koristiti linije za poravnavanje komplementarnih elemenata dizajna ili za stvaranje asimetrične ravnoteže za učinak. Linije mogu biti razigrane ili prigušene. Ne moraju nužno biti ravne linije. U svakom slučaju, oni su važan čimbenik u svakom dizajnerskom projektu.

3. Forma (oblik)

U svakom planu uređenja interijera, forma uvijek mora pratiti funkciju. To znači da oblici zapravo povećavaju estetsku vrijednost bilo kojeg trenda uređenja interijera.

Kao dizajneri interijera, možete odlučiti eksperimentirati s različitim oblicima kao što su prirodni oblici koji uključuju implementaciju prirodnih boja, prirodnih elemenata itd. Prirodni oblici obično slijede rustikalnu ili klasičnu temu jer koriste osnovne elemente.

Također možete koristiti geometrijske oblike u svojim dizajnerskim idejama za suvremeno ili moderno planiranje prostora.

4. Svjetlo

Bez obzira na to stvarate li dizajn doma od nule ili pripremate preuređenje dosadnog životnog prostora, svjetlo bi uvijek trebalo biti vaša središnja točka. To je osnovni element koji stvara raspoloženje za sobu.

Možete unijeti tone prirodnog svjetla s velikim prozorima ili krovnim prozorima ili možete uvesti različite oblike naglašene rasvjete kako biste dodali razigranost cjelokupnom rasporedu životnog prostora.

Najbolje je koristiti jaču rasvjetu u kuhinji, dnevnom boravku i blagovaonici gdje vlasnici kuće provode najviše vremena. Također možete koristiti fokusiranu rasvjetu koja osvjetljava blagovaonski stol ili stolić za kavu, dok ostatak životnog prostora održava prigušenim svjetlom.

Vlasnici kuća preferiraju prigušena svjetla u kupaonici i spavaćoj sobi gdje se mogu opustiti, dok je jače osvjetljenje rezervirano za važnija okruženja. Pobrinite se da održite komplementarnu ravnotežu između rasvjete i ostalih elemenata dizajna kako biste bili sigurni da čine cjelinu u konačnoj izvedbi.

5. Boja

Primarni čimbenik koji utječe na estetiku dizajna doma je shema boja. Iako se može činiti da je odabir komada namještaja i umjetničkog djela ono što utječe na ugođaj sobe, zapravo su boje koje implementirate te koje određuju ukupnu temperaturu.

Psihologija boja igra glavnu ulogu u podizanju ili snižavanju raspoloženja korisnika. Različite boje imaju različite učinke na ljudsku psihu. Percepcija i učinci ovih boja razlikuju se od osobe do osobe.

Dok bi nekim ljudima moglo biti korisno biti okruženi svijetlom, živopisnom shemom boja, drugima bi to moglo biti uznemiravajuće. Njihovo će se raspoloženje također promijeniti ovisno o bojama koje se koriste u sobi. Zato je najbolje kombinirati jarke i zagasite boje kako biste održali ravnotežu u životnom prostoru.

Na primjer, crvena ima motivirajući učinak na ljudski mozak za većinu vlasnika kuća. Čini ljude strastvenim za svoj život, svoju karijeru, svoje voljene i sebe. Ali previše crvene također ih može dovesti do hiperventilacije, gubitka živaca ili čak dovesti do nasilja.

Stoga, ako odlučite dodati crvenu boju na zidove sobe, morate je uravnotežiti s neutralnijim bojama u namještaju i dizajnerskim idejama. Možete negativno koristiti crvenu u radijalnim uzorcima, ravnim linijama ili u umjetničkom djelu dok koristite neutralne boje na zidovima.

6. Teksture

Tekstura je više od pukog vizualnog elementa koji dodaje karakter vašim idejama za dizajn interijera. Teksture koje koristite u životnim prostorima izravno odražavaju osobnost i interese klijenta.

Dok vizualni dojam umjetničkih slika može dodati određenu privlačnost i vrijednost prostoriji, tako  suptilnost stvarne teksture je ta koja dodaje iskonsku životnost prostoru. Svakako trebate pažljivo kombinirati teksture kako biste dobili uravnotežen interijer.

7. Uzorak

Posljednji, ali daleko od najmanjeg značaja, je uzorak. Uzorci se mogu implementirati u bilo kojem obliku, uključujući geometrijske uzorke na zidovima zajedno s poticajnim floralnim motivima.  Također, komadi namještaja poput sofa ili fotelja ili pak jastuka se mogu presvuči s raznim geometrijskim uzorcima. Radijalni uzorci, ravne linije i geometrijski oblici dodaju dubinu vašim dizajnerskim idejama. Oni u konačnici mogu odigrati važnu ulogu pri odabiru zavjesa, posteljine, rasvjete te definirati i oživjeti  završni izgled interijera.

Scroll to Top