Zajednica Dizajnera Interijera

...ideja...

...savjetujte se sa stručnjakom...

...od idejnog do izvedbenog rješenja...

...ugovorite uslugu dizajna interijera...

...stilističkih rješenja...

...obrtničkih radova ...

...dostave, montaže...

...rezultat...Vaše zadovoljstvo...

Osnovni koncepti dizajna interijera 2. dio

Važnih 7 temeljnih načela dizajna interijera

Temeljni elementi i načela dizajna interijera moraju se uvijek pravilno implementirati kako bi se stvorila estetika u vašim dizajnerskim idejama. Prilikom implementacije elemenata dizajna morate uzeti u obzir sljedeća načela:

1. Jedinstvo

Jedinstvo bi trebalo biti središnja točka dizajna interijera doma (kuće, stana). Svaki komad namještaja, svaki uzorak i svaki ukrasni predmet moraju biti komplementarni. Moraju biti usklađeni.

Jedinstvo i ujednačenost svih elemenata dizajna zajedno čine prekrasan dizajn interijera.

Uvijek morate osigurati neometani tijek u korištenju uzoraka, boja, tekstura itd. U suprotnom, cijeli dizajnerski projekt stvara negativan prostor.

2. Ravnoteža

Druga stvar na koju morate obratiti pozornost je ravnoteža između objekata i shema boja. Bilo da odlučite naslikati živopisne uzorke na zidovima ili objesiti kristalne lustere na strop, morate se pobrinuti da odgovaraju temi koju su klijenti tražili, dok istovremeno dodajete ravnotežu završnom izgledu interijera.

Možete odabrati kompulzivnu simetričnu ravnotežu s ravnim linijama, okomitim postavljanjem namještaja ili radijalnim uzorcima ako su klijenti konzervativni. Također možete odabrati asimetričnu ravnotežu kako biste stvorili novodobnu, suvremenu atmosferu s elementima dizajna koji su komplementarni, ali nisu ograničeni na osnovna dizajnerska pravila.

Boho dizajnerski trendovi obično slijede asimetričnu ravnotežu, dok minimalistički dizajnerski trendovi poput japanskih ili skandinavskih stilova nude simetričniju ravnotežu.

3. Ritam

Iako zvuči neobično, dizajn interijera ipak koristi osnove ritma. Svaki objekt u svemiru ima vibraciju i možete koristiti te vibracije za stvaranje ritma. Kao što smo već spomenuli, boje, teksture i oblici dodaju karakter dizajnu interijera doma (kuće, stana).

Za poticanje ritma možete koristiti koncepte progresije, izmjene ili ponavljanja.

Na primjer, možete koristiti radijalne uzorke na zidovima dnevne sobe. Zatim možete dodati malo radijalne akcentne rasvjete koja visi sa stropa kako biste ponovili uzorak, ali na jedinstven način u određenom životnom prostoru. (progresija)

Ili pak možete izmjenjivati okomite linije ili okomito postavljanje komada namještaja kao što je stolić za kavu na pozadini cvjetnog tepiha ili apstraktnog umjetničkog djela za izmjenični ritam. Ne samo da je izvrstan način za uljepšavanje dnevne sobe, već dodaje vizualni interes stanarima i njihovim gostima.

Također možete koristiti ponovljene boje ili oblike kako biste stvorili ritam  (ponavljanje) dok izmjenjujete tempo s uzorcima i dekorima.

4. Naglasak

Kao dizajneri interijera, često ćete naići na pojedince koji žele izložiti neke od svojih dragocjenih stvari. Morate pronaći način da naglasite ovaj predmet tako da privuče pozornost svakoga tko uđe u prostoriju, a da pritom ne umanjite druge elemente dizajna. To može biti odabrano umjetničko djelo, element koji su sami dizajnirali ili čak starinski komad namještaja. Predmet mora biti postavljen tako da naglašava svoju ljepotu i učinak kao žarišne točke dok se uklapa u komplementarnu temu sobe. Možete koristiti kontrastne dizajne i uzorke ili čak implementirati pojednostavljeni dizajn s osnovnim elementima u pozadini s predmetom kao žarišnom točkom.

5. Kontrast

Iako je ključno stvoriti tijek u dizajnu interijera, dekorateri ponekad zanemaruju važnost kontrasta. Očito je potrebno slijediti shemu boja i konačno planiranje prostora. Ali ako zadržite jednu boju ili samo varijacije na temu, tada cijeli dizajn na kraju ispada naizgled monoton. Tu dolazi do izražaja kontrast. Uvijek morate koristiti boje i uzorke koji su međusobno komplementarni. Međutim, morate osigurati da također pružaju kontrastni učinak kako bi vaše dizajnerske ideje blistale, a da ne zasjenjuju jedna drugu.

Kontrast se može postići odabirom upečatljivih umjetničkih djela, ukrasa ili čak rasvjete. Nadalje, tkanine imaju suptilnu kvalitetu stvaranja kontrasta u inače dosadnom prostoru i to ne u smislu obične dekoracije već kao komplementaran element dizajna.

6. Mjerilo i proporcija

Mjerilo i proporcija važni su elementi koji opravdavaju korištenje određenih predmeta. Ako je komad namještaja ili oprema prevelik ili premalen, izgleda neprikladno. Stoga su mjerenja ključna u dizajnu interijera. Na primjer, ako odaberete malu kadu za veliku kupaonicu, onda se ostatak prostora čini praznim, dok obrnuto može učiniti kupaonicu manjom. Dakle, svaki dizajnerski element implementiran u vaše ideje za uređenje interijera mora odgovarati prostoriji za koju je namijenjen, bez obzira na želju za ukrašavanjem raskošnim komadima.

Uvijek morate pronaći ravnotežu između pravog omjera i veličine svakog predmeta i tlocrta u dizajnu interijera.

7. Detalji

Na kraju, kao što znate, ‘vrag je u detaljima’. Sve vaše dizajnerske ideje moraju odgovarati tlocrtu dok povećavaju vizualni interes određenog prostora kao i cijelog interijera općenito.

Dok planiranje prostora podrazumijeva razmatranje pojedinosti o veličini i pristajanju svakog komada namještaja, biljaka, opreme, pa čak i rasvjete u određenoj mjeri, najsitniji detalji dekora su ti koji u konačnici dovršavaju dizajn s estetskom vrijednošću. Bez pažnje na detalje, unutarnji prostor izgleda nasumično i poremećeno.

Pojedinosti uključuju uzorke i teksture korištene za posteljinu, zavjese, kvake, utičnice, prekidače, drvo korišteno za izradu namještaja, kutove svjetla, postavljanje vješalica, biljke, umjetnine i sve sitnice koje povezuju interijer u jedinstvenu cjelinu.

Scroll to Top