Zajednica Dizajnera Interijera

...ideja...

...savjetujte se sa stručnjakom...

...od idejnog do izvedbenog rješenja...

...ugovorite uslugu dizajna interijera...

...stilističkih rješenja...

...obrtničkih radova ...

...dostave, montaže...

...rezultat...Vaše zadovoljstvo...

Dizajneri interijera i stilisti

Dizajneri interijera i stilisti su školovani kreativci koji svojim znanjem, inspiracijom i stručnošću, interijere pretvaraju u funkcionalne, sigurne i lijepe. Pri tome određuju prostorne zahtjeve, osluškujući potrebe i želje klijenta i odabiru osnovne i dekorativne elemente, kao što su boje, rasvjeta, materijali, raspored u interijeru. Znaju crtati, čitati i uređivati nacrte. Djelatnost dizajna interijera je umjetnost i znanost razumijevanja ponašanje ljudi kako bi stvorili ugodne i praktične interijere.
Osnovni stilovi koje prate dizajneri interijera i stilisti su: suvremeni, tradicionalni, moderni, industrijski, minimalistički, nautički, rustikalni, art deco, organski. Većina klijenata ne treba razumijevati postavke ovih stilova – dovoljno je da se prepuste stručnosti i znanju dizajnera interijera koji će nakon razgovora i pogleda na slike koje služe kao indeks dizajna – prepoznati stil i udovoljiti potrebama i željama u najvećoj mogućoj mjeri.

Dizajneri vrtova i krajobraza

Stručne osobe koje znaju oblikovati prostor vrta i terase kroz objedinjavanje mnogih elemenata vrtnog i krajobraznog dizajna. Prilikom izrade projekta uređenja vode računa o mnogo aspekata kao što su teren, voda, sadnja, izgrađeni objekti, popločenje, karakteristike lokacije te lokalna klimatska obilježja.
Dizajneri vrtova i krajobraza su vješti stručnjaci koji se bave dizajnom vrtova i planiranjem krajolika, savjetovanjem i davanjem smjernica te nadzorom tijekom izgradnje i održavanjem nakon što je ambijent stvoren. Njihove usluge obuhvaćaju pregledavanje mjesta i pripremu nacrta za razvoj vrta, krajobraza, terase ili balkona od koncepta do konstrukcije te savjetovanje i nabavljanje biljaka i građevinskog materijala.

Etički kodeks dizajnera interijera

Članovi Zajednice dizajnera interijera, svojim se pristupanjem Zajednici obvezuju poštivati Etički kodeks Zajednice koji podrazumijeva vođenje svoje djelatnosti dizajna interijera i eksterijera na način koji potiče poštovanje klijenta, kolega, drugih dizajnera interijera, stilista i arhitekata, cijele industrije dizajna interijera i široke javnosti. Članovi Zajednice dizajnera interijera pridržavaju se Etičkog kodeksa, profesionalnog ponašanja, Statuta i svih drugih politika i akata Zajednice.

Etički kodeks sastoji se od slijedećih odredbi za članove Zajednice koji su ispunili Pristupnicu i uredno izvršavaju svoje obveze sukladno toj Pristupnici:

A. Član Zajednice neće davati obmanjujuće, varljive ili lažne izjave ili tvrdnje o svojim profesionalnim kvalifikacijama, iskustvu, sposobnostima ili učinku.

B. Član Zajednice neće dopustiti da se njegovo ime ili naziv organizacije (obrta, poduzeća ili druge pravne osobe) koristi u vezi s nacrtom ili projektom u koji nije osobno ili aktivno uključen.

C. Član Zajednice će u poslovima dizajna interijera postupati s razumnom pažnjom i kompetentnošću, pridržavati se postojećih zakona, propisa i kodeksa koji reguliraju profesiju dizajnera interijera kako ih je utvrdila država ili nadležna institucija zemlje u kojoj posluje, a također će uzeti u obzir zdravlje, sigurnost i dobrobit javnosti u svakom trenutku.

D. Član Zajednice neće svjesno kršiti zakon, niti savjetovati ili pomagati klijentima u ponašanju za koje zna ili bi razumno trebao znati da je nezakonito.

E. Član Zajednice će svoje profesionalne aktivnosti obavljati pošteno i s pažnjom dobrog gospodara.

F. Ugovor člana Zajednice s klijentom mora jasno odrediti opseg i prirodu projekta, usluge koje treba izvršiti i način naknade za te usluge, uključujući, bez ograničenja, svu naknadu koju će primiti kao dizajner interijera u vezi s projektom.

G. Član Zajednice će pomoći klijentu u razumijevanju i dobivanju pune usluge i prava izraženih ili definiranih u ugovorima, sporazumima ili jamstvima.

H. Član Zajednice će obavljati sve poslovne aktivnosti bez predrasuda u pogledu dobi, rase, nacionalnog podrijetla, vjere, seksualne orijentacije, bračnog statusa, invaliditeta ili statusa veterana.

I. Član Zajednice neće namjerno dati nikakvu izjavu koja šteti ugledu, izgledima ili poslovanju drugog dizajnera interijera, stilista ili arhitekta.

J. Član Zajednice neće svjesno plagirati dizajn ili kršiti autorska prava drugog dizajnera.

Statut Udruge predviđa da član Zajednice može biti isključen ako se ponaša suprotno odredbama ovog Etičkog kodeksa i profesionalnog ponašanja.

Kako unajmiti dizajnera interijera ili eksterijera

Pred Vama je zastrašujući zadatak uređenja interijera ili eksterijera Vašeg doma, ureda ili turističkog objekta. Sa svih strana naviru bespoštedne reklame dobavljača, stilovi prelijeću, ideje planu, pa se gase, apsolutno ne znate odakle početi. Ne brinite, postoji rješenje koje će Vam na kraju izmamiti osmjeh zadovoljstva i olakšanja – prepustite se stručnjaku. Dizajneru interijera ili stilisti koji su kreativni umjetnici sa znanjem, iskustvom i stručnošću. Obrazovani su da pojednostave Vašu uključenost u proces, a u isto vrijeme osmisle unikatan i personaliziran interijer ili eksterijer – ekskluzivno za Vas. Dizajner interijera ili stilist kojem prepustite uređenje prostora donosi u Vaš dom kontinuitet, funkcionalnost i ljepotu pazeći na Vaš budžet i životni stil.

Izaberite talentiranog profesionalca i to će Vam skratiti vrijeme, uštedjeti novac i anulirati pogreške pri uređenju. Dizajner interijera će planski pristupiti Vašem projektu, učiniti iskustvo uređenja mnogo manje stresnim pomažući Vam da uravnotežite svoje potrebe, proračun i želje.

Koraci za pronalaženje i angažiranje

Napravite „domaću zadaću“
Izradite jednostavni projektni zadatak komunicirajući ono što želite. Najbolje će biti da u tablici na jednoj strani upišete što želite, na drugoj što ne želite. Možete dodati i „nisam siguran/na“. Prikupite fotografije (Pinterest, časopisi i slično) namještaja i interijera koji Vam se sviđaju, ali isto tako i onih koji Vam se ne sviđaju kako biste svom dizajneru interijera što više približili osobnost svoj budućeg interijera ili eksterijera. Na našim stranicama pronaći ćete velik broj dizajnera interijera s kojima možete započeti suradnju – razgovarajte s više njih dok ne pronađete onu ili onog s „kojim ćete kliknuti“.

 

3, 2, 1  – krećemo
Ako ste pozitivno odgovorili na slijedeća pitanja, pronašli ste svojeg dizajnera interijera:

 1. a) Je li dobar slušatelj?
 2. b) Mogu li joj / mu vjerovati?
 3. c) Je li me preplavio osjećaj povezanosti s tom osobom?
 4. d) Je li njezin / njegov dizajn sličan onom koji mi se sviđa?
 5. e) Ima li prijedloge za nabavu proizvoda na mnogo različitih mjesta?
 6. f) Uočava li se spremnost na odlazak na teren, obilazak trgovina?
 • Dogovorite koliko honorar očekuje i potpišite Ugovor – preporuka je da se cijeli posao podijeli na faze i za svaku pojedinu fazu dogovori određeni honorar.
 • Honorar koji možete dogovoriti vrlo je individualan, a može biti:
 • Satnica – koristi se za konzultacije, posjete trgovinama, preuređivanje postojećeg prostora, postavljanje i raspored elemenata interijera.
 • Fiksna naknada – „paušalna naknada“ koje mogu uključivati ograničenje radnog vremena i obuhvaćaju precizan opis poslova koje će dizajner interijera odraditi u okviru Ugovora.
 • Postotak sukladno trošku – može se izračunavati od 10 do 30% iznosa ukupnih troškova uređenja interijera.
 • Kombinacija – dizajner interijera može predložiti kombinaciju svega gore navedenog ovisno o fazi u kojoj se nalazi projekt.

 

Podijelite svoju viziju interijera ili eksterijera
Dizajneri interijera i stilisti će od Vas željeti saznati Vaše želje i otkriti koji stil Vam najbolje odgovara – u tome im možete uvelike pomoći dijeleći svoju viziju i svoju „domaću zadaću“. Možete to nazvati i „projektni zadatak“ ili nekako drukčije – uvijek je ključno objasniti dizajneru interijera stil koji želite, boje koje Vam se sviđaju, namjenu prostora uključivo aktivnosti koje će se u njemu odvijati. Možda imate postojeći namještaj koji želite zadržati, njega svakako uključite u svoje „projektni zadatak“. Ovdje je komunikacija ključna za uspjeh!

 

Odluka o  proračunu
Trebate biti realni u pogledu financijskih sredstava koje ste spremni potrošiti na uređenje, bolje rečeno, budite konzervativni. Uz pomoć mnogobrojnih promocija i proizvoda za uređenje pokušajte u grubo napraviti vlastiti proračun. U razgovoru s dizajnerom interijera otvoreno komunicirajte i Vaše pretpostavke o tome koliki proračun planirate – to bi moglo skratiti proces samog projektiranja odbacivanjem ili dodavanjem konkretnih proizvoda. Dobro je planirati projekt u više faza, nije nužno sve odmah smjestiti u prostor, radije neka Vaš dizajner interijera prostor ostavi „da diše“ i sam, kroz vrijeme, možda već nakon nekoliko mjeseci, iznjedri novu potrebu.

Scroll to Top