Zajednica Dizajnera Interijera

Ljubomir Miščević

Sun arh d.o.o.
Mob: 098230940
E-mail: miscevic@arhitekt.hr
Web: www.miscevic.net

Diplomirao na Sveučilištu u Zagrebu, Arhitektonski fakultet (1979.), Dekanova i Rektorova nagrada, poslijediplomske specijalizacije, ovlašteni arhitekt i arhitekt urbanist, ovlašten za rad na nepokretnoj kulturnoj graditeljskoj baštini, registrirani znanstvenik i nacionalni stručnjak za pristupačnost.

Na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (SUZ-AF) voditelj je kolegija Arhitektonskog projektiranja (UPSZ, S1 i S2 – Preddiplomski i RAP 1 i Istraživanja, seminari, projekti – Diplomski studij). Nositelj i predavač kolegija Energetska i ekološka arhitektura (od 1991.), Održiva arhitektura (od 2007.), Visokotehnološka arhitektura (od 2008.), Arhitektura budućnosti (od 2019.), Oblikovanje održive arhitekture na Doktorskom studiju (SUZ-AF) (od 2007.), Tradicija, Kreativnost i održivost u Međunarodnoj ljetnoj školi u Motovunu (od 2000.). Predavač na međunarodnom Poslijediplomskom studiju Održivo energetsko inženjerstvo (SUZ-FSB), na Doktorskom studiju Arhitektura (SUZ-AF) i na AF Sveučilišta u Ljubljani, gostujući predavač na Akademiji likovnih umjetnosti (SUZ-ALU) i na AF u Ljubljani. Voditelj kolegija Sigurnost gradova na Poslijediplomskom specijalističkom studiju Upravljanje krizama  (SUZ).

Voditelj Međunarodne ljetne škole arhitekture (od 2000.) i Studijskog centra u Motovunu (SUZ-AF), Istra. Poslijediplomski studij Urbanizam i prostorno planiranje završio je 1982. godine (SUZ-AF) i pohađao specijalistički međunarodni poslijediplomski seminar EK Bioklimatska arhitektura i praktični dizajn u Lisabonu DG XVII., 1993. Od 1985. sudjeluje u međunarodnom istraživačkom projektu (YU – USA) Energetska i ambijentalna rehabilitacija u stanovanju na primjeru naselja Trnsko u Zagrebu. Specijalistički boravak u SAD na programu Environmental Urban Issues (2004.). U postupku je doktorata znanosti.

Ostvareni projekti uključuju tridesetak obiteljskih kuća (pasivne sunčane i standarda pasivne kuće A+), višestambenih zgrada, zgrada raznih javnih namjena i obnova. Teme njegovih istraživanja i stručnog rada su arhitektura, urbanizam, prostorno planiranje, interijer, industrijski i grafički dizajn, napredna energetska učinkovitost, održivost, inteligentna i visokotehnološka arhitektura, tehnološka inovacija, zaštita okoliša, očuvanje i obnova kulturne baštine, pristupačnost, upravljanje krizama i sigurnost, koje kontinuirano predstavlja na nacionalnim i međunarodnim konferencijama, izložbama i javnim predavanjima.

Nagrađivan je na brojnim arhitektonsko – urbanističkim natječajima. Dobio je i nagradu Hrvatske državne uprave za zaštitu okoliša za studiju Obnovljivi izvori energije u RH, 1995. i od Ford Motor Company za Zaštitu prirodne i kulturne baštine 2000. Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivi razvoj – Osoba godine, Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju dobio je za 2021. godinu.

Izbor dužnosti – predsjednik Odbora za energetski učinkovitu i održivu arhitekturu i Odbora za pristupačnost u arhitekturi Hrvatske komore arhitekata (poticatelj, utemeljitelj i prvi predsjednik), hrvatske sekcije u Međunarodnom udruženju za sunčevu energiju (ISES – Croatia), udruge Hrvatski centar za obnovljive izvore energije (CERES), voditelj Konzorcija pasivna kuća Hrvatska (KPKHR), koordinator projekta Zelena infrastruktura u urbanim područjima i Kružno gospodarenje prostorom i zgradama, Arhitektonskog fakulteta i Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH, član je Odbora za izradu Vodiča za Zelenu i održivu gradnju Hrvatske i drugih radnih tijela u institucijama i udrugama.

Voditelj nekoliko EU projekata za Hrvatsku; PASS-NET (promocija pasivne kuće kao standarda gradnje u EU), IDES-EDU, PERFECTION, OPEN HOUSE, PASSREG (Intelligent Energy Europe), BISTEC, CAMPUS LIVING LABORATORY i suradnik u EU projektima INTENSE, ECO-SANDWICH (Program EU za ekološke inovacije) i CROSKILLS I. i II. s Građevinskim fakultetom (SUZ).

Urednik i član uredništva stručnih časopisa; Graditelj (glavni urednik), GO 21, Čovjek i prostor, Solarna tehnologija, Korak u prostor, Sun at Work in Europe (UK), You Bild (YB, Italija). Član je nacionalnih i međunarodnih stručnih i znanstvenih odbora konferencija, recenzent, savjetnik, poticatelj i organizator domaćih i međunarodnih seminara i savjetovanja. Sudjeluje u raznim odborima za izradu nacionalnih i međunarodnih propisa.

Scroll to Top